Pretraži ovaj blog

John Ford
Poštanska kočija, 1939.

Riječ je o ne samo prvom Fordovu zvučnom vesternu, već i o prvom modernom vesternu uopće, djelu koje nije presudno obilježilo samo žanr vesterna te utjecalo na mnoštvo drugih filmaša, nego je i prijelomno obilježilo povijest filma.
 
Poštanskom kočijom kojom upravlja temperamentni Buck (A. Devine), a u čijoj se pratnji nalazi i šerif Curly Wilcox (G. Bancroft), u grad Lordsburg u Novom Meksiku putuje šestoro međusobno vrlo različitih ljudi. Pored privlačne zabavljačice Dallas (C. Trevor), tu su liječnik i alkoholičar Boone zvan Doc (T. Mitchell), koji je baš kao i Dallas iz grada protjeran zbog nemorala, potom bankar Henry Gatewood (B. Churchill), južnjački džentlmen Hatfield (J. Carradine), trudna supruga konjičkog časnika Lucy Mallory (L. Platt) i trgovac viskijem Samuel Peacock (D. Meek). Nakon što tijekom putovanja kao suputnika prime mladog rančera Ringa Kida (J. Wayne), momka koji je pobjegao iz zatvora u koji je dospio zbog lažne optužbe za ubojstvo braće Plummer, doznat će se da su Apaši s poglavicom Geronimom krenuli na ratnu stazu. Dok tenzije među nekim putnicima rastu, a Dallas i Ringo Kid postaju svjesni međusobnih osjećaja, svi će se suočiti s napadom Indijanaca...
Godine 1940. od sedam nominacija za Oscara ovjenčan onima za najbolju sporednu mušku ulogu i najuspjeliju glazbu, fascinantan vestern velikog Johna Forda (Kako je bila zelena moja dolina, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, Tragači) jedno je od najvažnijih i najsupjelijih ostvarenja u povijesti sedme umjetnosti.
Čestu dramaturšku strukturu svojih dotadašnjih djela, priču o putovanju čiji završetak ujedno donosi i rasplet drame, Ford u ovom filmu razvija do savršenstva, dojmljivo karakterno profilirajući skupinu međusobno vrlo različitih ljudi suočenu s velikim opasnostima, postupno otkrivajući prave prirode svih njih te u središte stavlja romansu dobrodušne djevojke formalno sumnjiva morala i mladića također formalno izvan zakona. Ford je i suptilni moralist koji nikoga ne osuđuje, dapače, i impresivan realist, i sjajan redatelj akcijskih sekvenci, i inovator i poštovatelj žanra koji je svojim djelima upravo presudno obilježio.

"Poštanska kočija" i danas se doima modernom i svježom kao i u vrijeme nastanka, za što zasluge pripadaju i snimatelju Bertu Glennonu (Rio Grande), ali i izvrsnim nastupima čitave postave predvođene legendarnim J. Wayneom i fantastičnom C. Trevor koja će devet godina kasnije za sporednu ulogu u remek-djelu "Otok Largo" Johna Hustona osvojiti Oscara.
http://mojtv.hr/film/18572/postanska-kocija.aspx


(Stagecoach, 1939), SAD, United Artists/Walter Wanger,
Režija: John Ford,
Scenario: Dudley Nichols, prema pripovijesti Ernesta Haycoxa Kočija za Lordsburg,
Uloge:
John Wayne (Ringo Kid)
Claire Trevor (Dallas)
Thomas Mitchell (dr. Josiah Boone)
George Bancroft (Curley Wilcox)
Andy Devine (kočijaš Buck)
John Carradine (Hatfield)
Louise Platt (Lucy Mallory)
Donald Meek (Peacock)
Berton Churchill (Gatewood)
Tim Holt (poručnik Blanchard)